poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Ryż inaczej

Taki ryż lubię jako dodatek do różnych mięs. Najpierw surowy ryż smażymy, a potem gotujemy, zyskujemy w ten sposób oryginalny smak.


!,5 szk ryżu wsypujemy na rozgrzany olej (ok 3 łyżki) na patelni, mieszając smażymy do chwili aż ryż zacznie się delikatnie rumienić. Taki zarumieniony ryż przesypujemy do rondla zalewamy 2,5 szklanki gorącej wody i doprawiamy do smaku vegetą. Gdy ryż się zagotuje zmniejszamy płomień na jak najmniejszy i tak wolno prużymy do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Po tym czasie powinien już być miękki ale jeśli jeszcze nie dość dobry się wam wydaje to zostawcie ryż pod przykryciem, już nie gotujcie, a na pewno za parę minut będzie gotowy. Można ten ryż urozmaicić smażoną cebulką dodaną w trakcie gotowania, albo smażoną cebulką z pieczarkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz