poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Kluski śląskie

Ugotowane i ostudzone ziemniaki (ilość zależna od tego jak dużo osób będzie na obiedzie, ja gotuje 2 kg)
2 jajka
mąka ziemniaczana
sól

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę albo maszynkę do mielenia, wyłożyć na stolnicę i uformować równy okrąg. Ten okrąg podzielić na 4 równe części, jedną z tych części odjąć od całości i  to miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną( tak najłatwiej mi określić ilość potrzebnej mąki;) ). Teraz tą odłożoną 1/4 cześć z okręgu dokładamy do całości, dodajemy 2 jajka i wyrabiamy gładkie ciasto. Wilgotnymi rękoma formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczamy i na środku robimy palcem małe wgłębienie. Wrzucamy na gotująca się osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 5 min na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz