Faworki ( chruściki)
...........................................................................................................................................................................................
- 25 dag mąki
- 2 dag masła
- 3 żółtka
- ¼ szklanki gęstej śmietany 18%
- kieliszek spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
- cukier waniliowy
Wykonanie:
- Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy. Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
- Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło.
- Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroić radełkiem na paski długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.
- W międzyczasie rozgrzać w szerokim rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Uwagi:
- Do oleju, podczas gotowania można wkładać ćwiartki ziemniaka, aby absorbował goryczkę gotowanego w wysokiej temperaturze tłuszczu.
- Należy uważać, aby temperatura oleju była odpowiednia, aby wrzucane faworki "skwierczały", a nie leżały w tłuszczu. Jednocześnie należy uważać, aby nie spalić zbyt szybko ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz