poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Karkówka wieprzowa w sosie własnym - idealna do klusek śląskich

Karkówka ok 1,5 kg
przyprawa do mies Delikat Knorra
Sos sojowy ciemny
Olej
2 duże cebule

Karkówkę kroje w grubsze tzn 2 cm plastry, obsypuje mocno przyprawa, wkładam do miski gdzie wlewam jeszcze 4 łyżki sosu sojowego i 5 łyżek oleju. Wszystko dokładnie mieszam i zostawiam minimum na godzinę ale można tak zamarynować mięso poprzedniego już dnia. Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam na silnym ogniu plastry mięsa tak by były przypieczone ładnie, następnie zmniejszam ogień, dolewam odrobinkę wody i przykrywam patelnie. dusze ok godzinki na wolnym ogniu. W połowie duszenia dodaje pokrojoną w grubszą kostkę cebulę. w razie potrzeby można podlać jeszcze troszkę wody ale raczej nie powinno to być potrzebne. Powstaje pyszny sosik, którym możemy polać kluski śląskie, kopytka czy ziemniaczki. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz