poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Naleśniki ''kanaryjskie'' ( z mięsem polane pysznym sosem)

Czemu kanaryjskie? Bo mój ukochany zjadł je pierwszy raz na naszym wspólnym wypadzie na Teneryfe:) Posmakowały mu tak bardzo, że podczas 10 dni pobytu robiłam je w sumie 4 razy:) On też dał im taką nazwę i tak już zostało. Wypróbujcie, bo są naprawdę wspaniałe:)

Naleśniki ''kanaryjskie''

Na farsz do naleśników potrzebujesz:
0,5 kg mielonego miesa (ja używam karkówki wieprzowej)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki przennej
vegeta lub inna przyprawa tego rodzaju
pieprz do smaku
olej do smażenia


Podsmaż mięso na patelni tak by się delikatnie podrumieniło i podlej wodą ok (3/4 szklanki) dopraw do smaku vegetą, dodaj zmiażdzony ząbek czosnku i duś pod przykryciem na wolnym ogniu 10 min. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor, gdy będzie już złota wsyp dwie łyżki mąki i smaż jeszcze przez chwilkę cały czas mieszając aż mąka lekko się zarumieni. Taką zasmażkę z cebulką dodaj do miesa dobrze wymieszaj i pogotuj razem minutkę. Jak jest bardzo gęsty dolej odrobinkę śmietanki lub mleka. Farsz powinien być na tyle gęsty by nie wylewał się z naleśników. Dopraw pieprzem do smaku i farsz gotowy. Teraz pora by usmażyć naleśniki.

Naleśniki :

2 szklanki mleka
1 szklanka wody zimnej
2 jajka
mąka przenna
szczypta soli
olej do smażenia
Jajka mleko i wodę wymieszaj następnie mieszając dodaj mąki tyle by ciasto miało konsystencję śmietany. Naleśniki mają być cienkie więc ciasto musi się łatwo rozlewać po patelni. Do ciasta dodaj szczyptę soli wymieszaj tak by nie miało grudek, najlepiej mieszać wszystko mikserem. Smaż naleśniki na oleju na rumiano.

Na usmażone naleśniki nakładaj farsz i zwijaj w ruloniki, układaj w żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Można też zamiast w naczyniu podpiec je na dużej patelni.  Teraz czas by zrobić sos.

Sos palce lizać:)


1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula duża 
20 dag pieczarek
250 ml ketchupu pikantnego z Kotlina albo innego waszego ulubionego
olej do smażenia
vegeta
2 łyżki mąki
4 łyżki słodkiej śmietany


Warzywa kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Każde z nich smażymy osobno na patelni i wrzucamy po podsmażeniu do garnka. Wlewamy do garczka również 1,5 szklanki wody wsypujemy vegetę i gotujemy wszystko razem ok 10 min. Po 10 minutach wlewamy do garnka ketchup i zagęszczamy sos w ten sposób:
Mąkę rozrobić dokładnie z odrobiną wody tak by nie było grudek i dodajemy do tego jeszcze śmietane i wlewamy do sosu cały czas mieszając. Gotujemy razem ok 1 minuty.


Naleśniki z farszem podpiekamy w piekarniku albo podsmażamy lekko na patelni. Stawiamy na stół a sosem polewamy już na talerzu. SMACZNEGO ŻYCZĘ:)


Postaram się w najbliższym czasie umieścić tu również zdjęcie.

Dodam jeszcze, że ten sos idealnie nadaje się na przykład do panierowanych filetów z kurczaka, ja podaje je  wtedy z ryżem, a na talerzu mięsko polewam tym pysznym sosikiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz